dimecres, 15 d’abril del 2020

La volta al (nostre) món en 30 dies


És ben curiosa la nostra mentalitat d’ésser viu preponderant. Observeu que quan diem que “ara tot el món està en casa”, ens referim al món com a “conjunt de totes les persones, el gènere humà”, i llavors estem fem ús de la desena accepció del mot; sí de la que en fa deu! La primera però, és ”conjunt de totes les coses que existeixen”, i les quatre següents fan referència, sí totes quatre, al planeta que habitem.

Costa assumir que el món no s’atura, que allò que s’atura, que allò que es qüestiona, que allò que es bada davall dels nostres peus és la nostra manera de percebre’l.

Tampoc no s’aturen les nostres vides. I ens costa a muntó adonar-nos-en. I fins i tot afecta el nostre ego. I pot ser ha sigut una poalada d’aigua freda, com a civilització, haver d’experimentar que som del tot imprescindibles, i que, fins i tot, al món sembla que li va millor quan assumim el nostre rol d’actors de repartiment, d’inquilins usufructuaris de l’habitatge de luxe d’un llogater ben pacient.

Mentrestant tractem de sobreviure a la nostra vida encapsulada. A hores d’ara tothom accepta resignadament que cal renunciar al primers plànols, que la màxima prioriat hui en dia es arrecerar-s’hi. Tanmateix, no estem acostumats a viure tant de temps a casa, i ens veiem obligats a reescriure cada dia a rajaploma el guió d’aquesta mena de sitcom melodramàtica.

I per sadollar les nostres necessitats comunicatives més bàsiques, ens aboquem a les finestres electròniques amb connexió sense fil i 4G. Recurs ordinari que ara ha esdevingut d’urgència i que ens permet compartir i atenuar la tensió que causa el fet de no acabar de poder amidar ni el motiu ni la durada d’allò que provoca el nostre confinament. 

Sens dubte, aquest temps d’aïllament preceptiu i les causes que l’han propiciat han arrancat de soca-rel la nostra cosmovisió del món i de com relacionar-nos-hi. Quan les nostres vides es reinicien i la societat a poc a poc comence a desentumir el muscles i a despertar-se d’aquesta imprevista primaveració, res fa pensar que serem millors. Esperem almenys que aquesta etapa que estem vivint reste com una empremta indeleble que ens hi faça reflexionar i actuar amb més coneixement.

Vicent Climent (15/04/20)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada